Large conservatory extension listed building
Casement Windows & Doors

Listed Building in High Easter

This extended, detached cottage in rural Essex needed a complete refurbishment of its run-down windows and conservatory. Both provided little insulation and had significant issues with leaking.

As a listed building, the homeowners knew that there would be limitations to the project and they approached us because of our well-documented experience and expertise in gaining consent.

In order to conserve the character of the building (and to achieve listed building consent), we replaced the windows with cottage-style casements, finished using white micro-porous water-based paint. A simple glazing bar across the middle gave them added character without being too ostentatious or too modern.
The deep profiles and traditional flush finish pleased the listed buildings officer, as did our ability to work around the original oak beams of the barn by creating a bespoke ‘cornerless’ window.

The front door and sidelights were replaced with a new panelled oak version and a glazed screen, for which Westbury is synonymous, was installed in the barn. This not only gives the homeowners a lovely view of their duck pond but also creates a greater sense of light and space inside.
The cold, leaky conservatory was replaced with a high-tech, graceful and architecturally proportioned version that is now used all-year-round as a dining and sitting room.

If you have a building project and would like to discuss it with us, please contact us at info@westburyjoinery.com.

Share this project
Cottage Style Casement Windows with bespoke ‘cornerless’ window
Casement window with simple glazing bar across the middle
Panelled oak front door with glazed sidelights
French doors on cottage style property
Extended, detached cottage with casement windows
Share this project